Henkilökohtaisesti en täysin ymmärrä energiasäästölampuista vouhotusta. Ympäristöjärjestöt ovat aktiivisesti ajaneet hehkulampuista poistumista jo vuosia, kansanedustajat kehuvat olevansa ekologisia käyttäessään energiansäästölamppuja ja nyt viimeisimpänä Australia kieltää hehkulamppujen myynnin.

Tämän vuodatuksen sai aikaiseksi sivuilla http://www.adlux.fi/public/koti/halogeenitlapsiperheessa.html oleva teksti joka on hyvin provosoiva kun ottaa huomioon kirjoituksen olevan yrityksen kotisivuilla ja edustavan yrityksen linjaa.

Jo vuosia sitten sähkötekniikan opettajamme kyseenalaisti energiansäästölamppujen ympäristöarvot. Energiansäästölamput kuluttavat toki vähemmän energiaa kuin hehkulamput - mutta - usein valotehoa liioitellaan. Kun ennen pärjättiin 60W hehkulampulla ja tilalle ostetaan 11W energiansäästölamppu niin valoteho ei valitettavasti vastaa 60W hehkulamppua millään. Olen nähnyt niin valtavasti surkeasti valaistuja tiloja joihin on hommattu energiaa säästämään alimitoitettuja tuijuja. Eli käytännössä energiansäästölampuksi pitää valita 22W tai suurempi korvaamaan 60W hehkulamppu.

Toinen asia mistä on paljon kiistoja on hehkulampun lämmitysteho. Jos joku laite käyttää energiaa tietyn verran niin ei energia katoa mihinkään. Energia muunnetaan valoksi ja hehkulampun tapauksessa myös lämmöksi. Energiansäästölamputkin lämpenevät mutta eivät niin paljon kuin hehkulamput. Suomessa on pimeään aikaan myös kylmää. Jos talon lämmitys on ohjattu termostaatilla niin kun taloon tuodaan lämpöä jostain säätyy lämmitys pienemmälle. Vaikkei pelkästään hehkulampuilla ole järkevää lämmittää niin niiden tuottama lämpö ei mene joka tapauksessa harakoille vaan lämmittää taloa ja vastaavasti lämmitysjärjestelmä kuluttaa saman lämpötehon vähemmän.

Yksi merkittävä asia josta en ole nähnyt puolueetonta todistusta on energiansäästölampun ekologinen jalanjälki suhteessa hehkulampun jälkeen. Energiansäästölamppu sisältää paljon ongelmajätettä kuten elohopeaa. ES-lamppu pitää aina sen rikkouduttua toimittaa ongelmajätelaitokseen. Kun mietitään että ES-lampun tekeminen kuluttaa valtavasti enemmän energiaa kuin hehkulampun ja vastaavasti lampun poistaminen käytöstä ja uudelleenkäyttö vie sekin energiaa niin herää kysymys onko meitä kusetettu. Sähköä se säästää loppukäyttäjän kohdalla mutta miten paljon sähköä kuluu ES-lamppua tehdessä? Lisäksi yhden ES-lampun hinnalla saa kymmenen hehkulamppua. Jos lamppuja sytytellään usein kuluu lamppu ja sen elektroniikka nopeammin loppuun. Ns. porrasvalona ES-lamppu ei toimi lainkaan - tai ainakin hajoaa nopeasti käytössä.

Yksi minua ärsyttävä seikka on vielä ES-lamppujen värisävy. Kylmän kalmea. Itse pidän hehkulamppujen tuomasta lämpimästä valosta sisustuksessa. Minulle on lapsena opetettu että niissä huoneissa joissa ei oleskella ei polteta myöskään valoja.

Energiansäästölamppu palaa aina täysillä. Hehkulamppua voi himmentää ja oikeanlaisella hakkurihimmentimellä pätkitään vain siniaaltoa joten energiaa ei käytetä himmentimen lämmittämiseen vaan sitä oikeasti kuluu vähemmän - jos lamppua poltetaan himmeämmällä. Itselle useasti riittää olohuoneessa tai keittiössäkin himmeämpi valo joten energiaa voi valojen aktiivisen poispäällelaiton lisäksi säästää himmentämällä ne sopivaksi.

En aio luopua hehkulampuista vaan jos Australian malli tulee Suomeen niin hamstraan koko kellarin täyteen hehkulamppuja :D