Tämänpäiväiseen aiheeseen sain inspiraation Dosentti Petri Ollilan 19.11.2007 Helsingin-Sanomissa julkaissusta kirjoituksesta.

Ollila kritisoi yhteiskunnan jatkuvasti kiristyvää valvontaa ja olen hänen kanssaan hyvin paljon samoilla linjoilla. Ollila ihmettelee miksi liikenteen ongelmat yritetään ratkaista lisäämällä valvontaa, henkirikokset pyritään eliminoimaan vaikeuttamalla aseen hankintaprosessia, lihavuus pyritään poistamaan nostamalla roskaruoan veroa jne...


Ollila toteaa että ihmisellä on taipumus kiertää eteen asetettu este joka valvonnan kohdalla on porsaanreiän etsiminen. Ollila ihmettelee miksei nykyaikana luoteta yhteistön omaan kontrolliin vaan nykyään saa nuorisojoukko pahoinpidellä kadulla ihmisiä kun muut vain katsovat vierestä. Ihmetellään miksei poliisi jo partioi ohi ja keskeytä toimintaa. Samoin katsotaan vierestä kun sukulainen ryyppää perheensä hajalle ja ihmetellään miksei sosiaaliviranomaiset puutu ongelmaan tarpeeksi tehokkaasti.

Voin kertoa syyn; yhteiskunta itsessään. Eettisyys ja inhimillisyys on kadonnut maan päältä ja syykin on selvä. Pieni yksittäinen ihminen on heittopussi joka on valtiovallan ja liike-elämän taholta vain karjaa jota pitää kohdellakin kuin teuraseläintä. Valtiovalta ei halua etsiä pysyviä ratkaisuja ongelmiin vaan pyrkii poistamaan syyn sijaan seuraukset. Ei kysytä miksi Jokelassa nuori ampui muita vaan halutaan estää ampuminen kieltämällä aseet. Ok, samankaltaiset nuoret eivät enää pystyisi ampumaan ketään mutta paha olo tuskin heillä parantuisi tuolla konstilla. Onneksi on internet ja pomminteko-ohjeet. Seuraavaksi pommia kehiin. No, ensimmäisen koulupommituksen jälkeen kielletään pomminteko-ohjeet netissä. Koska ei ole valtaa kieltää niitä koko maailmasta niin operaattorit saavat estää googlella pomminteko-ohjeiden hakemisen. Mikään ei ole niin nerokas tietotekniikan kanssa kuin nuori miehenalku joten pomminteko-ohjeet haetaan ulkomailta salattua yhteyttä pitkin jota operaattorit eivät pysty purkamaan/valvomaan.

Kun perheillä menee huonosti niin ratkaisuna on lasten huostaanotto. Sen sijaan että autettaisiin vanhemmat jaloilleen niin otetaan lapset pois ja annetaan sossusta lisää rahaa vetää viinaa.

Kaikkein suurimpia syyllisiä on tietenkin bisness joka pyörittää tätä hienoa lottovoittajien maata. Ei riittänyt että valtio piti yllä rautateitä ja junia jotta kansa saisi matkustaa vaan piti tehdä VR:stä liikelaitos. Kun ennen huonompiin aikoihin tuettiin VR:ää valtionavulla niin nyt liikelaitoksen pitäisi pärjäillä omillaan. Tämänkin vielä ymmärtäisi mutta kun omillaan toimeentuleminen ei enää riitäkään vaan pitäisi tuottaa voittoa. Mikä perkele siinäkin on ettei Suomessa voisi olla liikennemuotoa joka mahdollistaisi ihmisten liikkumisen kohtuuhinnalla vaan lippujen hinnat pitää hilata kattoon jotta VR:n omistajat saisivat lisää rahaa.

Kuntien omistamat energialaitoksetkin on monilla paikkakunnilla liikelaitoistettu joten kun aiemmin kunta tarjosi asukkailleen peruslämmön ja sähkön siihen hintaan mitä verkon ylläpito ja energian tuottaminen tuli maksamaan niin nyt samat palvelut maksavat mittavasti enemmän koska liikelaitoksen pitää tuottaa voittoa.

Ei ole kaukana sekään kun todetaan että sairaalat eivät nykymuodossaan tuota tarpeeksi. Kyllähän sairaiden ihmisten pitäisi tuottaa kunnille rahaa. Liikelaitoistetaan sairaalat ja pistetään toimimaan niin että saadaan nykyisten miljoonan euron menojen sijaan se miljoona tuottoa. Sairaat ihmiset tietenkin maksavat koska eivät saa muuta mahdollisuutta. Samoin kuin taloja pitää lämmittää koska muuta mahdollisuutta ei ole ja sähköäkin pitää käyttää kun tietokoneet toistaiseksi sillä toimivat.

Mihin on unohtunut kuntien jo nyt keräämä valtava rahasumma verojen muodossa. Minunkin palkastani vedetään välistä veroja kunnan kassaan mutta sillä rahalla saatava hyöty pienenee kokoajan. Enää ei ajatella inhimillisesti eikä valtio tai kuntakaan halua olla hyväntekijä. Rahaa pitää saada.

Kaikkein kauheinta on tilanne yritysmaailmassa. Työntekijä saattoi ennen olla yrityksen voimavara josta pidettiin huoli. Hyvä työntekijä oli tuottava ja haluttiin hyvän työntekijän pysyvän talossa. Lama aiheutti valtavia irtisanomisia ja voittoakin tuottavat yritykset irtisanoivat - ihan vain myötätunnosta muita yrityksiä kohtaan. Kun lama alkoi väistyä niin keksittiin ulkoistamisbuumi. Kun ennen pidettiin palkoilla ihmisiä jotka tunsivat talon ja talon tavat sekä koneet ja syöksyivät apuun silloin kun hätä oli suurin niin nyt palkattiin samaan tehtävään toinen yritys joka toimii monen eri yrityksen ylläpitona. Kun hätä on suurin niin kaverit syöksyvät apuun mutta eivät voi millään tietää mikä konetta vaivaa. Ongelman selvitykseen menee aikaa, tuotanto seisoo ja laskutus raksuttaa. OK, ei näy enää kahvituvassa notkuvia tuotannon kunnossapitohenkilöitä jotka joivat vain kahvia mutta siitä huolimatta ei rahallista säästöä tule pätkääkään. On saatu teoriassa kaikki siistiksi ja tehokkaaksi mutta mitä loppujenlopuksi uudessa tavassa on tehokasta - ulkokuori.

Olen kuullut erään yrityksen toimitusjohtajan sanovan että tärkeää on miltä mikäkin asia näyttää. Ei riitä että hommat tulee tehtyä hyvin vaan tärkeää on että hommat näyttää tehdyn hyvin - myös sivullisten silmissä. Tätähän bisneselämä on; pitää näyttää että menee hyvin. Työntekijä on tekevinään töitä - jotta näyttää ahkeralle. Pikkupomot organisoi helpot ja yksinkertaisetkin asiat monimutkaisiksi prosesseiksi - jotta näyttäisi pätevältä. Toimitusjohtaja huutaa tulosta kolmannelle kvartaalille - jotta osakkeenomistajat tykkäisivät ja osakkeen arvo nousisi.
Ja firmallehan ei riitä että tuottaa voittoa. Voittoa pitää aina tuottaa enemmän kuin ennen. Kun toissavuonna firma tuotti miljoonan voittoa niin seuraavana vuonna jos tuottaa 900 000 niin firmalla menee huonosti. Seurauksena on irtisanomisia jotta saadaan kuluja leikattua. Perkele - ei riitä että jokainen työntekijä saa palkkansa, johtajat saa palkkansa ja firman kassaan kilahtaa 900 tuhatta vaan pitää saada vähintään 1,5 miljoonaa voittoa. Orjat tehkää lisää töitä ja pienemmällä palkalla. Minkä vuoksi?

Miksei voisi olla olemassa tehdasta joka vain tuottaa. Tuottaa esim. paperia tarvitseville ja tuottaa veroja valtiolle, tuottaa palkkoja työntekijöille ja sen verran voittoa että on varaa tehdä pari vuotta vaikka tappiota jos huonosti menee. Suurin osa ihmisistä olisi tyytyväisiä - mutta osakkeenostajat eivät. Pörssikurssi näyttäisi huonolta ja kukaan ei haluaisi omistaa osaa yrityksestä jonka arvo ei nousisi. Yksittäinen pörssipeluri ei rikastuisi.

Yksittäinen työntekijäkin on havainnut että vitut sillä oo mitään väliä miten hyvää laatua tuottaa vaan tärkeämpi on raha. Tehdään vaikka vähän hutiloiden hommat kunhan selviää just nyt helpolla. Tuleepahan työllistettyä itsensä kun pitää tehdä myöhemmin korjauksia. Pääasia että näyttää ahkeralta ja on hyvissä väleissä pomon kanssa. Eipähän irtisano ensimmäisenä minua. Vielä kun puhuu paskaa Laresta ja Jaskasta niin ne saa pomon silmissä niin huonon maineen että seuraavalla irtisanomiskierroksella ne saa potkut ekana.

Serkkupoika pyysi talkoisiin. Perkele sitä mee auttamaan. Rakentaa uutta taloa ja jos on varaa pistää kolmesataatonnia taloon niin on varaa kyllä palkata rakennusfirma tekemäänkin. Sitäpaitsi palkaks siitä saa vain selän kipeeksi ja ehkä parit kaljat.

Naapuri pyys lainaksi ruohonleikkuria. No onhan se nähty että kiveen se sen ajaa kuitenkin ja palauttaa terä tylsänä ja tankki tyhjänä. Itte sen joutuu korjaamaan. Lupashan se siitä korvaukseksi kymppiä mut eihän nykyään kympillä saa yhtään mitään. En kyllä anna sille sitä. Tuotto suhteessa riskiin on liian pieni. Ei naapuri kyllä varmaan puhu enää loppuvuonna meidän perheen kanssa mutta mitäs sitte. Ei me ehittäiskään mihinkään grillibileisiin kun on nää työt, lasten harrastukset ja jos vapaata jää niin se aika vietetään takuulla ulkomailla.