Olen sitä mieltä että kyllä alkoholin ja epäterveellisen ruoan soisi maksavankin enemmän kuin nykyään. EU:n ansiosta rasvainen liha on kyllä halventunut mutta kasvikset ja hedelmät maksavat nykyään niin paljon että helposti ruokakaupassa mukaan tarttuu ulkofilepihvi mutta ei yhtäkään salaatinlehteä. Oluttakin on tullut joskus ostettua saunaolueksi mäyräkoira koska saunaolueksi tarvitaan kaksi olutta. Se ensimmäinen ja sitten se toinen. Ensimmäinen voidaan ottaa jo saunomisen välissä tai heti saunan jälkeen ulkona jäähdytellen ja tämä toinen otetaan sitten kun saunominen on ohi ja vaatteet jo puettu päälle. Kuitenkin jos 0,5l tölkki maksaa 2,30€ ja vieressä on sixpack 5,90 niin herää kysymys miksei osta 0,5l sijaan 2 litraa. Kun on tullut päätös ostaa sixpack niin silmiin osuus mäyräkoira hintaan 6,90 ja viimeistään nyt oluen litrahinta alkaa kiinnostaa ja huomaa "säästävänsä" eniten jos ostaa 12 pulloa olutta. Kotona saunan jälkeen on kiva ottaa se ensimmäinen olut ja kun on nauttinut saunomisesta tarpeeksi voi ottaa vielä toisen. Ellei - kaapissa ole kahden sijaan 12 olutta, jolloin voi ottaa yhden jo heti kotia tultua, toisen saunaa lämmittäessä, kolmannen ihan muuten vaan ja neljännen kun menee istumaan lauteille. Viides napataan välijäähyllä ja kuudes heti saunan jälkeen, seitsemäs kun vaatteet on puettu päälle ja nyt alkaakin olla niin kännissä että loput oluet menevät siinä sivussa kun istuu iltaa.

Nyt on luvassa onneksi laki joka estää alkoholin paljousalennukset joten hyvään suuntaan mennään. Ihmetyttää kuitenkin miksi alkoholivero-uudistuksessa aina kohdistetaan muutokset viinaan. Kyllä tuttavien elämää seuratessa on tullut selväksi että harvemmin nykyään käydään hakemassa bilejuomiksi puhdasta viinaa tai muita väkeviä vaan helpommin matkaan tarttuu muutama mäyräkoira. Oluella kun saa kivan kännin aikaan halvemmalla ja lisäksi ylimenon vaara on pienempi. OK, sikäli parempi että pyritään välttämään nopeita kaatokännejä ja suositaan pientä pöhnää mutta samalla seurauksena on pienen pöhnän ylläpitäminen jopa arkipäivinä. Harva perheenisä korkkaa viinapulloa normaali arkena mutta sitäkin useampi tsipsauttaa auki oluttölkin työpäivän päätteeksi.

Toinen ongelma on taas epäterveellisen ruoan suosiminen terveellisen kustannuksella. Kun käy kaupassa hakemassa jauhelihaa niin halvimmat maksaa 1 euron 400g. Vieressä on vähärasvaista jauhelihaa joka maksaa päälle 4 euroa sama määrä. Hinnan ero on niin valtava että helposti matkaan tarttuu tuo halvempi - mutta paljon rasvaisempi - vaihtoehto.

Liha ei ole ainoa ongelma. Kasvisten ja hedelmien on todettu jo ajat sitten olevan terveellisiä ravinnonlähteitä. Ennen EU:ta ostin banaaneja 1,50mk kilo mutta EU:n jälkeen kaikkien EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvisten ja hedelmien hinnat pompsahtivat pilviin. Samaan aikaan kehutaan miten ostoskorin hinta on pysynyt samana tai jopa laskenut mutta minkä kustannuksella? Aiemmin kalliit mutta epäterveelliset elintarvikkeet ovat halventuneet mutta vastaavasti terveelliset elintarvikkeet kallistuneet. Kokonaishinta on pysynyt samana mutta kun ihminen ei toimi siten että ostaisi aina samanhintaisen ruokakassiin ja samat elintarvikkeet vaan moni ihminen haluaa selvitä halvemmalla ja hinta luonnollisesti ohjaa ihmiset ostamaan epäterveellisempiä vaihtoehtoja.

Luuleeko joku että jos aiemmin Ferrari maksoi 200 000 ja polkupyörä 1000e eli yhteensä 201000e. Kun päätetään että Ferrarin saakin 101 000 ja fillari maksaa 100 000 niin ihmiset ostaisivat edelleen Ferrarin isännälle ja emännälle työmatkakulkuneuvoksi polkupyörän. EIJEIJEI! Nyt ostetaankin kaksi Ferraria; molemmille oma ja seurauksena emännän kunto rapistuu ja ympäristöpäästöt tuplaantuu.